Het pas gerenoveerde stationsgebouw van Mechelen-Nekkerspoel krijgt binnenkort zijn definitieve invulling. Begin april zal uitgeverij Baeckens, bekend van kinder- en jeugdboeken zoals Geronimo Stilton en Warrior Cats, zich er vestigen. De voormalige stationshal wordt een hotspot voor culturele activiteiten met onder meer een beleefparcours met kinderheld Geronimo Stilton.

Het gebouw werd onlangs volledig gerenoveerd door spoorwegmaatschappij NMBS en krijgt nu zijn nieuwe bestemming. De oude stationshal wordt zo ingericht dat er voorleesmomenten en belevingsexpo's kunnen plaatsvinden die de leesbevordering en leesmotivatie van kinderen stimuleren. Kinderen staan bij uitgeverij Baeckens centraal, maar het stationsgebouw zal ook opengesteld worden voor samenwerkingen met de buurtbewoners.

"Toen we de indrukwekkende stationshal zagen, hebben we geen moment getwijfeld om ons kandidaat te stellen als huurder. De prachtige zaal biedt ons de kans om onze jonge lezers hier in huis uit te nodigen", vertelt CEO Stijn Baeckens. "Als uitgeverij willen we kinderen veel, maar vooral graag laten lezen, en hen al spelend versterken in hun leesvaardigheden. Op deze locatie kunnen we onze droom waarmaken door hen in contact te brengen met hun favoriete personages en schrijvers. Zo plannen we onder andere een beleefparcours met Geronimo Stilton."

In 2016 startte de renovatie van het stationsgebouw in opdracht van de NMBS. Die werkte hiervoor samen met de dienst Onroerend Erfgoed om het gebouw met respect voor de oorspronkelijke architectuur te renoveren. Onder andere de oude wachtzaal voor reizigers in eerste klasse behield haar authentieke interieur.

"De verhuis van het hoofdkwartier van een bekende uitgeverij van jeugdboeken naar het volledig gerenoveerde stationsgebouw van Mechelen-Nekkerspoel toont de maatschappelijk zeer veelzijdige invulling van stationsgebouwen van NMBS aan", zegt Patrice Couchard van NMBS. "Stations zijn immers plaatsen waar wordt geleefd en in het geval van Mechelen-Nekkerspoel nu ook wordt gelezen."

Voor de stad Mechelen is dit een nieuwe stap in haar profilering als Kinderstad. Ook het hoofdstation in Mechelen richt zich binnenkort op kinderen, want in de zomer van 2022 zal het Speelgoedmuseum verhuizen naar het gloednieuwe gebouw van het centraal station.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.