06 Sep
06Sep

Componist Dirk Brossé en acteur Dirk Van Vaerenbergh brengen in oktober een reeks muzikale theatervoorstellingen rond de dood. Het stuk 'ONTroerd' kwam tot stand in samenwerking met uitvaartplanner Sereni.

Dirk Brossé, zelf de zoon van een begrafenisondernemer, is naar eigen zeggen al van jongs af aan gefascineerd door de dood en wou al lange tijd een voorstelling rond het thema maken. "Dankzij de coronacrisis is het stuk uiteindelijk tot stand gekomen."

Het stuk houdt het midden tussen een theatervoorstelling en een concert, met bestaande teksten over de dood en nieuwe teksten van acteur Dirk Van Vaerenbergh. Dirk Brossé componeerde de muziek, die niet gebracht wordt door een groot symfonisch orkest maar een vijfkoppig ensemble. Sopraan Franches Dhont doet de zang.

Uitvaartplanner Sereni zorgde mee dat de voorstelling tot stand kon komen. Dat een uitvaartondernemer meewerkt aan een theaterstuk, is volgens CEO Bram Coussement een primeur. "We moeten als maatschappij de dood meer integreren in ons leven. Cultuur kan hierbij een belangrijke rol spelen. Dat mensen meer tijd moeten krijgen om te rouwen - zelfs jaren als dat nodig is - is één van de zaken die we als uitvaartplanner, en zorgondersteuner in de eerste lijn, willen aankaarten."'

ONTroerd' gaat eind oktober in première in Antwerpen, met daarna nog voorstellingen in Gent, Kortrijk en Brussel. Per voorstelling is er plaats voor 250 aanwezigen. Hoewel het gaat over de dood, wil Brossé het publiek niet verdrietig achterlaten. "We willen de mensen met een goed gevoel naar buiten laten gaan, en hen doen nadenken over de toekomst."

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.