Het West-Vlaamse biotechbedrijf Ziphius, dat een kandidaat-coronavaccin ontwikkelt, haalt 24,2 miljoen euro op bij privé-investeerders. Dat heeft het bedrijf bevestigd aan De Tijd.

"Dankzij de kapitaalinjectie kunnen we ons zakenplan verder uitvoeren", zegt CEO Chris Cardon, die Ziphius in 2019 oprichtte, op de website van De Tijd. "We kunnen er de klinische testen van ons kandidaat-COVID-19-vaccin mee financieren en die van potentiële vaccins voor andere aandoeningen."

Net als Pfizer-BioNTech en Moderna werkt Ziphius met de zogenoemde mRNA-techiek (messenger RNA). Daarbij wordt een stukje genetische code van het virus ingespoten en dat lokt een immuunrespons uit. Maar Ziphius zou een "verbeterde" mRNA-variant gebruiken, die een veel sterkere reactie uitlokt. De eerste klinische tests op mensen starten ten vroegste in de loop van dit jaar. 

Ziphius werkt ook aan vaccins tegen de ademhalingsziekte RSV, chlamydia, hepatitis C en het humaan papillomavirus. Het bedrijf telt 28 werknemers en mikt op een verdubbeling van het personeelsbestand tegen eind dit jaar, weet De Tijd nog.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.