10 Aug
10Aug

De strijd om de overname van het Britse farmabedrijf Vectura, dat onder meer astmamedicijnen maakt, zal beslecht worden door middel van een veiling. De overnamekandidaten zijn de Amerikaanse sigarettenmaker Philip Morris International en de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle Group.

De biedstrijd is al langer aan de gang. De voorbije dagen was er opnieuw beweging, toen achtereenvolgens Carlyle (vrijdag) en Philip Morris (zondag) hun bod verhoogden. De sigarettenproducent biedt nu 1,65 pond per aandeel, wat het farmabedrijf waardeert op ruim een miljard pond.

De Britse regulator, het Takeover Panel, heeft nu aangekondigd dat er een veiling per opbod komt. Die start dinsdag na sluiting van de beurs en duurt maximaal vijf werkdagen. Dan zal blijken hoeveel de beide kandidaten overhebben voor Vectura. Maar het bedrijf gaat niet per se naar de hoogste bieder: de aandeelhouders hebben het laatste woord.

Sommigen vragen zich af of het ethisch correct is dat een tabaksfirma een farmabedrijf zou bezitten, vooral een bedrijf dat geneesmiddelen maakt om door roken veroorzaakte aandoeningen te behandelen. Philip Morris probeert zich steeds meer te richten op andere producten, omdat vooral mensen in ontwikkelde economieën vaker willen stoppen met roken. Het streeft ernaar in 2025 een omzet van ten minste 1 miljard dollar te boeken met producten die geen nicotine bevatten.

Vectura werd opgericht in 1997 en ontwikkelt onder meer puffers en vernevelaars voor geneesmiddelenproducenten. Het gebeurt niet vaak dat een overnamestrijd in het Verenigd Koninkrijk beslecht wordt met een veiling. Dat was eerder dit jaar nog eens het geval, toen twee partijen probeerden het beveiligingsbedrijf G4S binnen te halen. Het werd uiteindelijk overgenomen door de Amerikaanse sectorgenoot Allied Universal Security Services.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.