De Vlaamse economie heeft de komende 15 jaar zowat 30.000 nieuwe werkkrachten nodig in de basisindustrie. Het gaat vooral om technische profielen die de omslag naar duurzame productie van onder meer chemie, kunststoffen, metalen en staal mogelijk maken. De 76.000 werknemers die momenteel aan de slag zijn in die sectoren zullen dan weer flink wat bijscholing nodig hebben.

Om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen, heeft de Vlaamse industrie niet enkel innovatieve technieken maar ook voldoende werkkrachten nodig. Het gaat dan vooral over technisch geschoolden op alle niveaus: technici, operatoren, wetenschappers en ingenieurs. Om aan de aanwervingsbehoefte te voldoen, zullen meer jongeren een STEM-opleiding moeten volgen.

Dat staat in een studie die de Vlaamse regering heeft besteld. De cijfers liggen in lijn met eerdere voorspellingen maar komen opnieuw onder de aandacht na de oproep van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) om een 'klimaatsprong' in de basisindustrie te maken. Dat is niet alleen economisch interessant, het ligt ook in lijn met de Europese ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.

Maar het vormt dus wel een enorme uitdaging voor de Vlaamse basisindustrie. Zo moeten industriële processen bijvoorbeeld meer nieuwe grondstoffen of gerecycleerd materiaal gebruiken. Er is nood aan de installatie van slimmere energievoorzieningen en bedrijven kunnen spaarzamer draaien door beter samen te werken. "Innovatie, digitalisering en de opmars van vernieuwende technologieën zorgen er niet voor dat jobs verdwijnen", zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) tijdens een bezoek aan de Oost-Vlaamse isolatieproducent Recticel. "Integendeel, het zorgt er net voor dat er jobs bijkomen. Wel moeten bedrijven en overheid dus stevig inzetten op onderwijs en bijscholing."

"We investeren fors in sectorale opleidingscentra, in samenwerking met sociale partners, het onderwijs en de VDAB", aldus gedelegeerd bestuurder Yves Verschueren van essenscia, de sectorfederatie van de chemie, kunststoffen en life sciences. Levenslang leren moet de norm zijn en meer jongeren moeten willen kiezen voor een STEM-diploma.

De Vlaamse regering wil daarom in elke gemeente een STEM-academie oprichten zodat jongeren daar kennis kunnen maken met techniek en wetenschap. In 2019 hadden 162 gemeenten een STEM-academie, dit aantal is in 2020 gestegen tot 221 gemeenten. Maar ook op de werkvloer moeten medewerkers doorzicht krijgen in groene thema's en de mogelijkheden om efficiënter te gaan produceren.

"Tegen alle verwachtingen rond digitalisering en automatisering in zien we dat de energie-intensieve industrie structureel zal moeten gaan aanwerven in de komende jaren", zegt Frederick Van Gysegem van adviesbureau Roland Berger, "en dat er op grote schaal zal moeten worden ingezet op het opleiden van de werknemers in de verschillende sectoren."

Zo zullen er 30.000 nieuwe mensen nodig zijn tot 2035, goed voor circa 40 procent van het huidige aantal werknemers in deze sectoren. Het gaat dan vooral over jobs als wetenschappers, ingenieurs, technici, maar ook verkopers, managers en ondersteunend personeel op juridisch, maatschappelijk en logistiek vlak.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.