De VSF, die alle sportfederaties in Vlaanderen vertegenwoordigt, trok eerder deze week al aan de alarmbel. Als er niet snel een oplossing komt voor de vergoeding van verenigingswerk in de sportsector, dreigen gezinnen volgens de federatie honderden euro's extra lidgeld te moeten betalen. En duizenden sportclubs dreigen hun coaches, scheidsrechters en juryleden te verliezen als gevolg van de zware fiscale en administratieve impact. De koepel riep dinsdag federaal minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (sp.a) op om dringend werk te maken van een voordelig statuut.

Vandenbroucke heeft volgens de VSF ondertussen een wetsontwerp klaar dat de sportsector, na enig lobbywerk achter de schermen, afgelopen vrijdag kon inkijken. "Na een eerste analyse blijkt het een onhaalbare kaart voor de sportclubs in ons land", reageert Koen Umans, voorzitter van de VSF. "Sportclubs zullen niet alleen 10 procent aan RSZ-bijdragen moeten betalen, maar coaches, scheidsrechters of juryleden moeten zelf ook nog eens 10 procent afstaan."

"Na een al uiterst moeilijk jaar voor de amateursport door de huidige pandemie, straft de politiek volgens Umans de sportclubs een tweede keer. We hebben zelf enkele juridisch onderbouwde amendementen uitgewerkt om te vermijden dat het nieuwe wetsvoorstel de amateursport doodknijpt", benadrukt Umans.

L'Association Interfédérale du Sport Francophone (AISF), die alle sportfederaties en sportclubs in Wallonië en Brussel vertegenwoordigt, staat achter het standpunt van de VSF en zal ook snel de Franstalige politici interpelleren. 

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.