Vlaanderen bouwt een internationaal netwerk van techdiplomaten uit. Die technologieattachés van Flanders Investment & Trade (FIT) moeten op 10 innovatieve plaatsen wereldwijd Vlaamse innovatie helpen vermarkten en buitenlandse technologie-investeringen naar Vlaanderen helpen halen. Dat hebben Vlaams minister-president Jan Jambon en FIT-gedelegeerd bestuurder Claire Tillekaerts maandag bekendgemaakt aan de vooravond van de virtuele exportbeurs.

Om de twee jaar organiseert Flanders Investment & Trade (FIT) de Exportbeurs, een beurs voor Vlaamse bedrijven die internationaal actief (willen) zijn. Door de coronacrisis verloopt de beurs ditmaal volledig virtueel van 9 tot 11 februari. In totaal hebben zich al zo'n 1.350 bedrijven aangemeld, zegt FIT-gedelegeerd bestuurder Tillekaerts.

De Vlaamse regering heeft de ambitie om met Vlaanderen tot de meest innovatieve regio's van Europa te behoren. Om de Vlaamse innovatie meer in de internationale etalage te zetten en Vlaanderen ook bekender te maken als kennisregio bouwt FIT nu aan een netwerk van techdiplomaten. De Vlaamse regering trekt jaarlijks 3 miljoen euro uit voor de uitbouw van dat netwerk.

Het huidige team van drie technologieattachés is op 1 februari uitgebreid met vier nieuwe techdiplomaten. Onder hen onder meer John Baekelmans, voormalig ceo van Rombit.

Tegen de zomer moeten ook de resterende vacatures ingevuld worden om zo te komen tot een netwerk verspreid over 10 innovatieve steden en regio's: New York, Palo Alto, Parijs, Londen, Kopenhagen, München, Mumbai, Singapore, Guangzhou en Tokio. Het korps van techndiplomaten zal vooral focussen om drie domeinen: gezondheid, digitalisering en klimaat. Filip De Weerdt zal vanuit Brussel het techkorps aansturen en begeleiden.

Minister-president Jambon vat de ambitie van het netwerk samen: "Meer Vlaamse technologiebedrijven doen exporteren en technologiegedreven investeringen vanuit het buitenland naar Vlaanderen halen. Op die manier willen we Vlaanderen kunnen uitbouwen tot een wereldhub voor innovatie". 

bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.