De bedrijfswereld is nog steeds een mannenbastion. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van Trends. Bij een op de vijf van de grootste Belgische ondernemingen zetelt er geen vrouw in het management. Zes op de tien heeft dan weer geen vrouwelijke vertegenwoordiging in de raad van bestuur.

Handelsinformatieleverancier Trends Business Information onderzocht de 10.000 grootste Belgische ondernemingen op de aanwezigheid van vrouwen in topfuncties. Daaruit blijkt dat het kruim van de Belgische bedrijfswereld nog steeds weinig vrouwvriendelijk is.Bij ruim een op vijf van de ondervraagde bedrijven is geen enkele vrouw te bespeuren in het management. Voor de raad van bestuur zijn de cijfers nog meer uitgesproken. Iets minder dan zes op de tien (58 procent) heeft geen vrouwelijke vertegenwoordiging.

Die cijfers zouden mogelijks verklaard kunnen worden door het feit dat mannen de neiging hebben om topfuncties aan andere mannen te geven. "Een managementteam of raad van bestuur heeft de neiging vacante plaatsen in te vullen met mensen die hetzelfde profiel hebben als de bestaande leden", zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM). "Zo reproduceert de mannelijke macht zichzelf."


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.