04 Jan
04Jan

Vandewiele, het bedrijf uit Kortrijk dat wereldleider is in de bouw van weefmachines voor tapijten, neemt zijn Italiaanse sectorgenoot Savio Group over van investeerder Itaca Finance, zo blijkt maandag uit een persbericht. Financiële details van de overname worden niet bekendgemaakt.

Savio Group werd in 1911 opgericht in Pordenone, in het noordoosten van Italië, en is vooral bekend van zijn spinmachines voor de textielindustrie. Daarnaast heeft het ook een belangrijke elektronica-afdeling. Savio Group heeft sites in Italië en België (BMS Vision, Sedo Treepoint), maar ook in China, India, Duitsland en Zwitserland. In 2019 realiseerde de groep een omzet van 270 miljoen euro.

Vandewiele boekte in datzelfde jaar een omzet van 370 miljoen euro. De Belgen hebben ook al fabrieken in Italië, China en Duitsland, naast Frankrijk en Zweden."De constante focus op innovatie en langetermijnvisie zal beide bedrijven toelaten om verder te groeien in de nieuwe digitale wereld", staat in het persbericht. Vandewiele verwacht met de overname ook aanzienlijke synergieën te realiseren, "zowel commercieel als operationeel".

Volgens Philippe Van de Velde, marketing director bij Vandewiele, gaat het om één van de grotere overnames voor het Kortrijkse bedrijf. "Een overname van die omvang dateert al van twintig jaar geleden, met het Zweedse IRO", zegt hij. Sindsdien deed Vandewiele wel nog een aantal kleinere overnames.

De bedoeling van de overname van Savio Group, aldus Van de Velde, is te diversifiëren. Vandewiele is nu de grootste speler in de markt van tapijtmachines, maar dat is geen gemakkelijke markt, waarbij de marketingdirecteur verwijst naar de situatie in Syrië of Iran. "2019 was bijvoorbeeld een erg zwak jaar voor ons", aldus Van de Velde. Behalve over spinmachines, beschikt Savio Group ook over een belangrijke elektronica-afdeling, met bijvoorbeeld expertise in sensoren. Vandewiele hoopt schaalvergroting te kunnen realiseren met zijn eigen elektronica-afdeling.

Of er gevolgen zullen zijn van de overname voor productiesites of personeel, is nog niet bekend. Maar Van de Velde verzekert dat het in de eerste plaats de bedoeling is om omzetgroei te realiseren. Voor de fabriek in Kortrijk verwacht hij alvast "zeer weinig impact".

De transactie zou naar verwachting in de lente worden afgerond. 

Bron: Belga

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.