Wouter van Besien was voorzitter van Groen van 2009 tot 2014, greep in 2018 naast het burgemeesterschap van Antwerpen en raakte bij de verkiezingen van 2019 niet meer verkozen, waarna hij naar de privésector overstapte. Sinds eind vorig jaar is hij aan de slag als coördinator duurzaam en ethisch bankieren bij de VDK Bank. Van Besien bevestigt zijn voordracht, maar wil er geen grote uitspraken over doen. 'Ik zal mijn mandaat zo gedegen mogelijk invullen, maar voor partijpolitieke standpunten over de NMBS moet u bij de parlementairen van Groen zijn', aldus Van Besien, die nog gemeenteraadslid is in Antwerpen.

Andere Nederlandstalige nieuwkomers in de raad van bestuur zijn Daan Schalk voor sp.a en An Poot voor CD&V. Schalk is na zijn politieke carrière al jaren havenbaas in Gent, Poot is mobiliteitsexperte op het kabinet van viceminister-president Hilde Crevits (CD&V). Voor Open VLD blijft Dirk Sterckx langer aan boord. De mandaten van Bart Van Camp (N-VA) en Filip Boelaert (CD&V), de vertegenwoordiger van het Vlaams gewest, lopen nog tot 2023.

Aan Franstalige kant stuurt de MR gewezen parlementslid Maxime Bihet naar de NMBS. Zijn partijgenote Laurence Glautier, die al jaren bestuursraden en kabinetten bemant voor de Franstalige liberalen, blijft aan boord. De PS levert met Laurent Levèque, de gewezen voorzitter van de luchthaven van Charleroi, en Deborah Geradon, een jonge schepen uit Seraing, twee nieuwe namen af. Eric Mercennier van het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort en oudgediende Martine Durez blijven aan boord namens het Brussels Hoofdstedelijk en het Waals gewest.

De bruto bezoldiging van een gewoon bestuurslid van de NMBS bedraagt 13.600 euro per jaar, aangevuld met een zitpenning van 500 euro per bestuursraad en 400 euro voor zittingen van het remuneratie- of auditcomité. Er zijn een twaalftal bestuursbijeenkomsten per jaar. In 2019 verdienden de bestuurders gemiddeld iets meer dan 20.000 euro bruto. 

Bron: De Tijd

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.