Meer dan zes op de tien bedrijven (60,9 procent) verkiezen om hun werknemers meer dan de helft van de werkdagen naar kantoor te laten komen. Een op de tien bedrijfsleiders zweert zelfs bij een volledige aanwezigheid op de werkvloer. Dat blijkt uit een bevraging die hr-dienstenbedrijf Acerta met de KU Leuven en het vaktijdschrift #ZigZagHR uitgevoerd heeft bij 280 panelleden.

Met uitzondering van Brussel, viel de sterke aanbeveling van de overheden om thuis te werken weg vanaf september. Betekent dat dat werknemers het gros van de werkuren weer op kantoor zullen doorbrengen? Niet noodzakelijk: in totaal zijn negen op de tien van de bevraagde werkgevers (89,9 procent) van plan om het hybride werken - een mengeling van thuis en op kantoor werken - aan hun werknemers aan te bieden. Iets meer dan 60 procent vraagt medewerkers om in de eerste plaats vanaf de bedrijfslocatie te werken, met telewerk als alternatief. Die werknemers zullen dus minstens drie dagen per werkweek op kantoor doorbrengen. Bijna 30 procent van de werkgevers interpreteert telewerk echter net andersom: hun werknemers werken in de eerste plaats van thuis uit.

Dat negen op de tien van de bevraagde werkgevers hybride werken aanmoedigt, betekent dus dat één op de tien bedrijfsleiders daar helemaal niet voor te vinden is. Concreet zal negen procent van de bevraagde werkgevers zijn werknemers vragen om de volledige werkweek op kantoor te werken. Het zijn vooral kleinere ondernemingen, die vasthouden aan die klassieke werkvorm, klinkt het bij Acerta. Aan de andere kant van het spectrum zijn er nauwelijks ondernemingen die hun werknemers volledig laten thuiswerken: slechts één procent van de bevraagde werkgevers biedt 100 procent telewerk aan.

Om de verbondenheid tussen werkgevers en werknemers te stimuleren, pleit Acerta ervoor om telewerken te combineren met werken op kantoor en om die tijd op de werkvloer nuttig te besteden. "Belangrijk is wel om de dagen waarop medewerkers op kantoor werken, in te vullen met waarde toevoegende activiteiten die het best in een kantooromgeving plaatsvinden zoals brainstormings, team meetings, individuele overleg momenten enzovoort... Daarnaast moet er ook aandacht gaan naar het informele. Dat laatste dreigt al eens verloren te gaan bij digitaal werken", aldus Kathelijne Verboomen, directeur kenniscentrum bij Acerta.

"Dat 90 procent van de ondernemingen voor een hybride werkvorm gaat, is een revolutie. Twee jaar geleden waren we helemaal nog niet zover. Maar de voorlopige invulling van hybride werken is nog heel voorzichtig", zegt Verboomen nog. "Eigenlijk gaat hybride werken over meer dan de werkplek. Niet alleen werken mensen niet meer altijd vanaf dezelfde plek, ze werken ook niet altijd op hetzelfde moment aan hetzelfde project of dezelfde taak." In totaal namen 280 panelleden deel aan de bevraging: allen werken ze als CEO, hr-directeur, hr-businesspartner, hr-manager of payrollverantwoordelijke bij een klein, middelgroot of groot bedrijf.

Bron: Belga 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.