Een voorzitter leidt de raad van bestuur. Om doeltreffend te zijn, moeten voorzitters erkennen dat zij geen bevelhebbers zijn, maar facilitators. Hun rol bestaat erin de voorwaarden te scheppen waaronder de bestuurders productieve groepsdiscussies kunnen voeren. Ze bewaken de belangrijke relatie tussen de raad en het management en houden als diplomaten de relatie tussen de raad en de aandeelhouders (of stakeholders) in stand. Ontdek onze boeiende interviews met inspirerende voorzitters. Ze geven hun visie over besturen en delen hun ervaringen uit de bestuurskamer:

Hilde Helsen, voorzitter Toolbox vzw

Na een studie als ingenieur, bouwde Hilde Helsen een lange carrière uit in diverse management- en directiefuncties. Daarna richtte ze TRAJECTUM op, een bureau voor transitiebegeleiding van individuen en organisaties. In 2008 leerde de sociaal gedreven onderneemster Toolbox kennen, een organisatie die expertise en ervaring ter beschikking stelt aan sociale organisaties. Helsen werd er in 2011 bestuurder en is ondertussen toe aan haar derde mandaat als voorzitter van Toolbox.
Lees het interview

Karsten De Clerck, voorzitter Vrije Universiteit Brussel

Karsten De Clerck is sinds vorig jaar voorzitter van de Raad van Bestuur van de VUB en hierdoor tevens lid van de raad van bestuur van het UZ Brussel. Bij het internationale management- en consultingbedrijf Egon Zehnder is De Clerck senior partner en o.a. actief in de domeinen board advisory en CEO search & succession. Een gedroomde gesprekspartner voor De Bestuurder in onze voorzittersreeks.
Lees het interview

Annick De Ridder, voorzitter Haven van Antwerpen

Annick de Ridder (N-VA) is Vlaams volksvertegenwoordiger en Antwerps Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium. De Bestuurder ging met haar in gesprek over haar rol als voorzitter van de Haven van Antwerpen en de rol die politiek speelt bij het opnemen van een bestuursmandaat.
Lees het interview

Jan Suykens, voorzitter Bank J.Van Breda & Co

Jan Suykens, CEO van Ackermans & van Haaren, en voorzitter van onder andere Bank J.Van Breda & Co deelt zijn ervaringen uit de bestuurskamer. Een reflectie over transparantie, luisterbereidheid en inspelen op opportuniteiten.
Lees het interview

Luc Sterckx, voorzitter InOpsys

De Bestuurder ging in gesprek met Luc Sterckx. Hij geeft les aan de KULeuven, is bestuurder bij onder andere Renewi en Sarens, en voorzitter van de raad van bestuur bij — opnieuw: onder andere — Febeliec, Arcadiz en InOpSys. Een ideale gesprekpartner over besturen en het voorzitterschap.
Lees het interview

Trees Paelinck, voorzitter Fairtrade Belguim

Trees Paelinck combineert haar rol als General Manager bij Women On Board met haar voorzitterschap bij Fairtrade Belgium. De ideale gesprekspartner over goed bestuur, leiderschap en strategie in onze rubriek De Voorzitter.
Lees het interview 

Peter Leys, voorzitter Materialise

Na zijn studies rechten, belandde Peter Leys bij het prestigieuze Baker & McKenzie in Brussel, waar hij sinds eind jaren 90 onder andere Materialise bijstond als raadsman. Leys heeft vijfentwintig jaar van zijn carrière doorgebracht bij Baker & McKenzie tot hij voorzitter werd bij Materialise.
Lees het interview

Hilde Laga, voorzitter GIMV

Hilde Laga is mede-oprichter van het naar genoemde advocatenkantoor Laga en gespecialiseerd in vennootschapsrecht en corporate governance. Ze is lid van de raad van bestuur van Gimv sinds juni 2015 en voorzitter van Gimv sinds 1 april 2016. Laga is ook bestuurder bij Barco, Agfa Gevaert en Greenyard. Voorts is zij gasthoogleraar aan de KU Leuven en lid van de Belgische Corporate Governance Commissie … en houdt ze van schlagermuziek.
Lees het interview

Philip Alliet, voorzitter AmCham Belgium

De Amerikaanse Kamer van Koophandel in België (AmCham Belgium) is een van de grootste en invloedrijkste bedrijfsorganisaties van het land. Ze werd opgericht in 1948 en telt ongeveer 400 leden. De Bestuurder ging in gesprek met hun 'president'. Philip Alliet is voorzitter van AmCham Belgium en staat sinds april 2012 aan het hoofd van Aon in België en Luxemburg.
 Lees het interview

Herman Daems, voorzitter BNP Paribas Fortis

Herman Daems is voorzitter van BNP Paribas Fortis en Domo Investment Group, en bestuurder bij onder andere het European Corporate Governance Institute en Europalia. Hij doceerde aan Harvard Business School en IESE in Barcelona. Daems is ondertussen de langstzittende voorzitter van een bank in België en tevens ook de oudste. Dat maakt hem de ideale gesprekspartner voor een inspirerend gesprek over besturen en het voorzitterschap.
Lees het interview

Omar Mohout, voorzitter BeCentral

Omar Mohout is voorzitter van BeCentral, een hub voor start-ups en scale-ups en tegelijk een digitale campus voor technologisch talent. Het voorzitterschap sluit nauw aan bij zijn indrukwekkend cv: entrepreneurship fellow bij Sirris, voormalig tech ondernemer, bedrijfsadviseur, keynote speaker, auteur van acht managementboeken, professor ondernemerschap aan Antwerp Management School en actief bestuurder bij diverse organisaties. Zijn bescheidenheid, gedrevenheid en passie voor technologie, maken Omar één van de populairste zakelijke influencers in de Belgische techwereld. 
Lees het interview

Leen Van den Neste, voorzitter directiecomité vdk bank

Leen Van den Neste is voorzitter van het directiecomité van vdk bank en van de raad van bestuur van Xior Student Housing. Ze is ook bestuurder bij Retail Estates. Als juriste met een accountancy-opleiding aan Vlerick op zak, ligt haar expertise bij het financiële luik van een organisatie. Maar de passie voor ondernemerschap en haar streven voor een inclusieve samenleving zijn nooit veraf.
Lees het interview

Philippe Haspeslagh, voorzitter Ardo

Familiebedrijven zijn eigenaardige beestjes in de bedrijfswereld. Daar weet Philippe Haspeslagh alles van. Als voorzitter van Ardo, de samensmelting van de bedrijven van z’n vader en z’n nonkel, schippert Haspeslagh voortdurend tussen de familie en de raad van bestuur. “Een goeie voorzitter bereikt op z’n minst een consent, ook al is er geen volledige consensus”
Lees het interview

Vicky Coryn, voorzitster Herw!n

“Ik ben mij er heel erg van bewust dat ik als voorzitter maar één kleine schakel ben in een veel groter geheel.” Vicky Coryn, al twee jaar in de voorzitterszetel van Herw!n en sinds 2015 algemeen directeur bij Groep INTRO, plaatst zichzelf dan ook liever niet op de voorgrond in een bestuur: “Ik ben er niet op uit om zelf te scoren, laat dat maar over aan de hele organisatie”, klinkt het duidelijk. Lees het interview

Danny Van Himste, voorzitter Vlaams Innovatieplatform Logistiek

Hij is ingenieur van opleiding, maar Danny Van Himste - CEO van DHL in België en Luxemburg - belandde eind jaren 80 al snel in de logistiek. Ondertussen heeft hij zowat elke kant van die sector gezien, maar hij raakt het niet beu. “De uitdagingen blijven komen, dus het blijft boeiend”, zegt hij. Diezelfde drive steekt hij ook in zijn voorzitterschap bij VIL, het Vlaamse innovatieplatform voor de logistieke sector.Danny Van Himste, voorzitter Vlaams Innovatieplatform Logistiek en ceo DHL Express
Lees het interview

Rudy Mattheus, voorzitter Niko Group

 De medische - en technologiesector zijn twee verschillende werelden. Maar niet voor Rudy Mattheus. Als voorzitter van Niko Group, waar technologie in het DNA zit, én lid van verschillende raden van bestuur van zorginstellingen, schippert hij dagelijks tussen beiden. “Mensen vragen me wel eens wat ik als computerwetenschapper in de raad van een medische organisatie doe”, lacht hij. “Maar in de twee sectoren draait het eigenlijk om hetzelfde: waarde creëren voor de stakeholders.”
 Lees het interview