Duurzaamheid is geen gimmick meer op de laatste pagina van het jaarverslag. Het is een issue geworden voor de raden van bestuur. Nu liggen ook concrete procedures, onder de noemer ESG, op tafel. Een werkinstrument om raden van bestuur de nodige controle te bieden. ESG staat voor "Environmental, Social en Governance" en verwijst naar de drie factoren die dienen om de duurzame, milieu- en maatschappelijke effecten van financiële beleggingen te meten.

Waarom is ESG Due Diligence belangrijk?

ESG due diligence is een term die we steeds vaker horen als bedrijven investerings- en strategische beslissingen nemen. Maar wat betekent ESG due diligence eigenlijk - en wat moeten organisaties doen om ervoor te zorgen dat hun due diligence op het gebied van ESG op orde is?
Lees het artikel

ESG-criteria wegens steeds zwaarder door bij fusies en overnames

ESG-criteria wegen ook bij fusies en overnames steeds meer door. Ze kunnen een voorgenomen operatie doen afspringen, stelt Christoph Schlotthauer, Managing Partner COFFRA en lid van Moore Global Corporate Finance.
Lees het artikel

Ondernemingen hebben alerte en betrokken bestuurders nodig

De Bestuurder organiseert op 2 en 3 juni een tweedaagse studiereis over ESG en ethisch leiderschap. We hadden alvast een boeiend gesprek met één van onze gastsprekers: Rika Coppens combineert haar rol als CEO van House of HR met bestuursmandaten bij Colruyt Groep, Euronext en het familiebedrijf La Lorraine. Ze kent de bestuurskamer dus zowel van de ‘de informatie-overdragende kant’ als de ‘informatie-ontvangende kant’.
 Lees het artikel

Governancetrends 2022 voorspellen zware en volle bestuursagenda

Bij het begin van een nieuw jaar pakt men al eens uit met een overzichtje van belangwekkende governance trends. Hier verlopen we de bevindingen van organisaties zoals de Europese Commissie, Russell Reynolds Associates, PWC , The BoardAgenda, The Corporate Governance Institute...  Wat hebben zij voor u als bestuurder van een beursgenoteerde (of grotere) onderneming in petto?
Lees het artikel

Word steward van duurzaam ondernemen

André Nijhof is voltijds hoogleraar duurzaam ondernemen en verbinding aan de Nederlandse Nyenrode Business Universiteit. Hij is bovenmatig geïnteresseerd in hoe bedrijven duurzaamheid in hun kernprocessen verankeren. Voor De Bestuurder werkt hij graag mee aan deze voorbeschouwing op zijn Nyenrode Workshop tijdens onze ‘tweedaagse’ ESG & Ethisch Leiderschap in juni.
Lees het interview 

ESG-rapportering is een werk van lange adem, maak er tijdig werk van

De bedrijfsvraagstukken rond milieu, maatschappij en bestuur (ESG) worden complexer, dringender en veelzijdiger dan ooit tevoren. Duurzaamheid groeide in geen tijd uit tot een strategische pijler die volwaardig en prioritair thuis hoort op de raad van bestuur. Bestuurders moeten de kans krijgen om ESG-gegevens consistent te verzamelen, op te volgen en te analyseren.
Lees het artikel