Goed bestuur gaat over de juiste dingen doen en de dingen juist doen, op het juiste moment. Wat dit juist inhoudt voor een organisatie zal sterk afhankelijk zijn van de kijk op de organisatie, de prioritaire belangen die daarbij behartigd worden en de waarden die daarbij gerespecteerd worden.

Acht richtlijnen voor een ethische adviesraad

Een Ethische Adviesraad kan van grote waarde zijn voor een bedrijf. De praktische werking ervan is echter beladen met tal van uitdagingen. Susan Liautaud, auteur van The Power of Ethics en adviseur van tal van organisaties, geeft acht richtlijnen om toch tot een goed eindresultaat te komen.
Lees het artikel

De tien vragen van een proactieve bestuurder

Lopen bestuurders van bedrijven niet te veel aan het handje van de CEO en het senior management? Bepalen die welke informatie ze geven en welke niet en sturen ze zo de beslissingen in de richting die ze wensen? Of kunnen bestuurders zich hiertegen wapenen en proactief bijdragen tot ingrepen die bedrijven doorheen een noodzakelijke transformatie leiden? We verzamelden alvast tien vragen die een bestuurder kan stellen.
Lees het artikel 

 Lijdt uw raad van bestuur niet aan zelfbedrog?

Voor raden van bestuur is het beheren van de risico’s een kerntaak. Vooruitziende bestuurders moeten bijgevolg bepalen hoe ze daarmee omgaan. Enige zelfreflectie is daarbij aangewezen. Kunnen de mentale vooroordelen van de bestuursleden hen blind maken voor bepaalde risico’s? Of ze zelfs nog groter maken?
Lees het artikel

Groepsdynamiek als sleutel tot een succesvolle raad van bestuur: vijf manieren om ermee aan de slag te gaan

Raden van bestuur zouden tijd en aandacht moeten besteden aan het koesteren van de groepsdynamiek als een integraal onderdeel van hun werk. Goed functionerende bestuurskamers slagen erin binnen een redelijk tijdsbestek verstandige besluiten te nemen die het management kan implementeren.
Lees het artikel 

Goed bestuur draagt bij tot een gezonde bedrijfscultuur

De raad van bestuur beïnvloedt één van de meest kritische en duurzame activa: de bedrijfscultuur. Hoe kan een raad van bestuur er het best voor zorgen dat het zijn verantwoordelijkheid voor de bedrijfscultuur opneemt?
Lees het artikel